woensdag 13 februari 2008

Poolse curry wordt smurrie


Polen en Letten kunnen geen kerrieschotel koken. Tot die conclusie zijn ze gekomen in Brick Lane, het centrum van de Londense currycultuur, en andere eethuisjes met een Indische keuken. Curry is voor de Britten wat voor Nederlander de nasi is, voedsel uit de voormalige koloniën dat volledig is ingeburgerd. Er zijn hier duizenden eethuisjes met de keuken uit India, Bangladesh of Pakistan hier.

Doorgaans goedkoop en lekker, maar daar was de laatste tijd wat de klad ingekomen, omdat de koks uit die regio niet meer zo makkelijk het land inkwamen. Er gelden nu strikte regels voor migranten buiten de EU die slechts via een puntensysteem het land binnen mogen komen. Gekeken wordt dan of men over genoeg kwaliteiten beschikt om een bijdrage aan de maatschappij te leveren. De doorgaans niet hoog geschoolde Indische koks vielen daar niet onder. Maar na een brandbrief vanuit 'Banglatown', de bijnaam van Brick Lane, en de rest van het land dat er plaats is voor duizenden koks die elders nergens te vinden zijn mogen ze nu misschien weer het land in. Kerrie is niet alleen een recept, maar een cultuur die je moet begrijpen, wordt de immigratiedienst verteld. Goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa kunnen prima karper klaarmaken maar een goede kerrie gaat hun pet te boven.

Geen opmerkingen: