woensdag 16 april 2008

Vegetarische sushi


Het zal u niet verbazen dat Portrush aan het water ligt. Wat u mogelijk wel verwonderd zal doen opkijken is de gemiddelde menukaart in de Noord-Ierse havenplaats. Het is vlees, vlees en nog eens vlees wat de klok slaat. Een enkel visje is er te vinden en dan gaat het meestal nog om de weinig vernieuwende fish and chips.

Voor eilandbewoners eten de Ieren en de Britten verdraaid weinig vis. Mijn vrouw koopt nog wel eens een tarbot of een tonijn en krijgt dan vaak van nieuwsgierige Britten de vraag wat ze daar dan mee doet. Ze heeft overigens een goede relatie met de visboer in de plaatselijke supermarkt. Als de vis niet vers is schudt hij licht met zijn hoofd zodat Cecilia maar doorloopt. Heeft hij iets bijzonders dan wuift hij al van verre.

Waar de Britse elite echter wel gek op is is sushi. In Londen hoef je nooit ver te lopen voor de Japanse rauwe vis en kun je het zelf in kant en klare porties meenemen uit de betere supermarkt. De Britse hoofdstad telt meer dan 300 Japanse restaurants.

Dat blijft echter niet zonder gevolgen. Hoewel de Japanners trots zijn op hun exportproduct werd onlangs op een conferentie van sushi entrepreneurs de alarmklok geluid. Het product wordt te populair in het buitenland en de tonijn raakt op. Zeker nu ook China net als Groot-Brittannië massaal voor de rauwe vis met het rijstrandje valt.

Er dreigt nu een ban op het vissen op tonijn, de populairste rauwe vis. Tijd voor een vegetarische sushi.

Geen opmerkingen: