maandag 15 september 2008

Hoezo onbetrouwbaar?

Hoe betrouwbaar is deze website? Mijn moeder gelooft me natuurlijk voor honderd procent, maar niet iedereen kent me zo goed. Sir Tim-Berners-Lee kent me helemaal niet, maar wil daar wat aan doen.

De uitvinder van the world wide web (wist je dat die bestond?) is zeer bezorgd over zijn creatie. Volgens Sir Tim Berners-Lee worden er veel te makkelijk geruchten en opzettelijk misleidende informatie verspreid via het net.
Sir Tim heeft daarom een stichting opgericht die een systeem moet bedenken waarbij de betrouwbaarheid van een website wordt gemeld. Hij denkt niet aan een cijfer (jammer, altijd al een tien willen hebben) maar aan verschillende organisaties die een oordeel geven over de betrouwbaarheid van een website.
Zo kan volgens hem worden voorkomen dat een kleine groep mensen met de waarheid een loopje neemt wat dan al snel door miljoenen als waar wordt gezien.
Sir Tim wil overigens niemand monddood maken. Daarvoor heeft hij zijn uitvinding niet gedaan. Zijn stichting wil ook kijken hoe het netwerk democratischer kan worden en minder beïnvloed kan worden door grote ondernemingen. Ook wil hij het makkelijker en goedkoper maken voor mensen om on-line te gaan. Nu gebruikt slechts 20% van de wereldbevolking het net. De Brit wil zelfs de toegang voor mensen die niet kunnen lezen en schrijven mogelijk maken. ,,Mogelijk via een systeem van wijzen of gebaren. Bij zo'n creatief medium als het net is de fantasie onze limiet.''
En zo is het!

Geen opmerkingen: