woensdag 10 september 2008

Schots en scheef

Het blijft lang wachten op de eerste Britse tennisser die een Grand Slam wint sinds 1936. Ook Andy Murray kon de ban niet breken en verloor van Roger Federer in New York. Om een flauwe grap te maken: veel Schot zit er niet in de zaak.Geluk bij een ongeluk was dat ons nu het schouwspel bespaard van twee premiers die hijgerig de prestaties van hun landgenoot bewierookten. Na zijn overwinning in de halve finale haasten zowel de Schot Gordon Brown (premier van Groot-Brittannië) als de Schot Alex Salmond (premier van Schotland) zich om de Schotse tennisser te feliciteren. Ze waren alle twee de halve nacht opgebleven om de match te zien.
Brown wil graag alles wat Brits (en dus ook Schots) is de hemel in prijzen en Salmond wil een zelfstandig Schotland en elk Schots succesje is dus welkom. Of Murray de persoon is om beide onderdelen van het Verenigd Koninkrijk met een succes te verzoenen is maar de vraag. De Schot zei tijdens het WK voetbal in 2006 ooit dat hij voor ieder team was behalve Engeland.
Het is een beetje zoals Holland niet erg populair is in Friesland of Groningen, maar dan ernstiger. Het irriteert de Schotten dat een Engelsman Engeland zegt als hij het Verenigde Koninkrijk (dus ook Wales en Noord-Ierland) bedoelt. De Engelsen vinden dat de Schotten meer rechten en vrijheden hebben waarvoor het meeste belastinggeld uit hun deel komt.
De Amerikaanse commentator zat er niet erg mee in zijn maag: ,,Great play from the Englishman from Scotland.''

Geen opmerkingen: